1. הדירה
  2. חיפוש מאמרים
  3. ניצול חלל הגג

ניצול חלל הגג

תכנון חלל הגג מבחינת פתחים, בידוד ועוד

 

ניסיון החיים מלמדנו שכדי להעלות ערכו של נכס יש להשקיע בו כספית. לא כן הדבר כשמדובר בניצול חלל הגג. תכנון חכם של הבית, המאפשר את ניצול חלל הגג, אינו מייקר את הבנייה אבל מעלה משמעותית את ערך הנכס.

 

 


 

 

ככל שגודל חלל הגג המנוצל גדול יותר, כך עולה ערכו של הנכס.

אם ניקח לדוגמה בית חד מפלסי בשטח 100 מ"ר שלו חלל גג מנוצל של 50 מ"ר, נמצא שהעלייה בשווי הנכס יכולה להגיע עד ל- 50%.

 

 

 

 

 

 

 

ניתן להסתכל על היתרון שבניצול חלל הגג גם מזווית אחרת והיא עלות הבנייה למ"ר. בדוגמה שלמעלה נמצא שבנינו בית עם שטח מחיה של 150 מ"ר בעלות בנייה של בית ששטחו 100 מ"ר. תופעת ניצול חלל הגג נפוצה מאוד באירופה ובארה"ב. ככל שעלות הקרקע גבוהה יותר היתרון שבניצול חלל הגג משמעותי יותר. מכיוון שבישראל מחיר הקרקע, יחסית לעלויות הבנייה,

גבוה מאוד, יש היגיון רב בניצול כל חלל במבנה למגורים.

 

איך מתכננים את חלל הגג?

פשוט מאוד. בשלב התכנון האדריכלי, כל שעל האדריכל לקבוע הוא ששיא הגג "A" יהיה יותר מ- 2.5 מ מעל גובה הרצפה "B" . תקרת הגג, חלקה אופקית וחלקה משופעת.

 ככל ש- 2.5 >A-B)), כך יגדל מרכיב התקרה האופקית ויקטן מרכיב המשופעת.

מיקום קירות הצד יחל בגובה של כ- 1.2 מ. ארונות צד משופעים ניתן למקם גם בגובה של 60 ס"מ, ובכך לנצל חלק גדול יותר מחלל הגג.

 

 

 

 

  

אם לגג אין די גובה כדי לאפשר את ניצול החלל, ניתן להשיג זאת על ידי הגבהת קצה הקרניז שבהיקף הגג. גודל ההגבהה צריך להיות כגודל תוספת הגובה הדרושה.

 

חלונות גג

את חלונות הגג ניתן לסווג לשלוש קבוצות:

 

1. חלונות הממוקמים בקירות הגמלונים (המשולשים).

2. חלונות הממוקמים בשיפוע הגג בין הקורות. בשוק יש מגוון גדול של חלונות סטנדרטיים

במחירים שווים לכל נפש. חלונות אלו קלים להתקנה ומומלצים ביותר.

3. קוקייה בגג. פתרון זה יקר ודורש בדרך כלל חיזוק האגדים באזור הקוקייה.

 

אם יש צורך להתקין חלון בגג קיים אני ממליץ רק על הפתרון השני. פתרון זה אינו מצריך תכנון מחדש של הגג וחיזוק הקורות באזור הקוקייה. בשום אופן אסור להוסיף קוקייה לגג קיים ללא תכנון מחודש של האגדים באזור הקוקייה.

 

בידוד:

מוצרי הבידוד מתחלקים לשתי קבוצות:

 

1. יריעות מצופות ברדידי אלומיניום וממוקמות מעל קורות הגג מתחת למרישים (לטות). מוצרי בידוד אלו מתוכננים להחזיר את החום בקרינה.

2. מוצרים ספוגיים כגון צמר זכוכית וצמר סלעים הממוקמים בין הקורות בגג ומבודדים על ידי עצירת מעבר החום מהחוץ פנימה ולהפך.

 

תכנון:

 

לא מעט בעלי בתים מכים על חטא שאין באפשרותם לנצל את חלל הגג בביתם. כאשר מתקינים גג ללא תכנון מוקדם מגלה הגגן, ברוב המקרים, תוך כדי עבודתו שהקונסטרוקציה אינה חזקה

דיה. זאת הוא מגלה בשיטות פרימיטיביות של קפיצה על הגג ובדיקת גמישותו. ואז תוך כדי התקנת החיזוקים הדרושים לאט לאט מצטמצם החלל בגג עד שהוא נעלם לחלוטין. אדריכלים רבים מודעים למנוף שיש לניצול חלל הגג במכירת הנכס. בדרך כלל האדריכלים מציינים בשרטוט

הבית שקיימת אופציה לניצול חלל הגג. אבל למרות שהשרטוט מראה אפשרות לניצול החלל בגג, בעלי בתים רבים מופתעים לגלות, כאשר הם באים לממש את האופציה הזו, שהיא קיימת רק על הנייר. במקום החלל בגג תקועות קורות תמיכה שמבטלות לחלוטין את אפשרות ניצול חלל הגג.

כדי למנוע מצבים שכאלו יש לדרוש ממהנדס הקונסטרוקציה תכנון פרטני של הגג שכולל את ניצול חלל הגג ולדרוש מהגגן שהרכבת הגג תיעשה על פי תוכניות אלו.

 

מה להביא בחשבון בתכנון?

 

האגדים בגג מסווגים לשתי קבוצות:

1. אגדים ללא רגליים.

2. אגדים עם רגליים (ספסלים).

 

 

 

 

אגדים ללא רגליים ניתן לייצר עד מיפתח של 10 מ. במיפתחים גדולים מ- 10 מ יש לבחור באגדים עם רגליים. להלן טבלת תכנון לאגדים. בכל המקרים יש לבצע את החיבורים בין הקורות ובמיוחד את חיבור הקורות לרצפה עם מחבר שיכול לשאת את הריאקציות האופקיות.

 

 


 








הערה:

 

1. יש להשתמש בייצור האגדים בעץ פיני 5.

2. התכנון מתאים לגגות רעפים בשיפוע  60%- 40%.

 

 סיכום:

ייתכן מצב שבו הקבלן אינו רואה את הפוטנציאל

הטמון בהכנת הגג למגורים. את המשמעות הפיננסית

של ניצול חלל הגג מגלים בזמן המכירה. תכנון חכם

של הגג שווה ברוב המקרים אלפי שקלים בכיס

המוכר.

 


  

  
חזור מעלה