1. הדירה
  2. חיפוש מאמרים
  3. גגות מעץ וגגנים מוסמכים

גגות מעץ וגגנים מוסמכים

מדריך לבניית גגות עץ


 









גגותיהם של מבנים רבים בארץ עשויים מעץ. השימוש בעץ

טומן בחובו כמה יתרונות: אף שעץ מתקשר לכולנו עם

מדורה, וכחומר הנשרף בקלות, יתרונו הגדול של העץ

הוא שבעת שריפה הבעירה היא נקודתית בלבד. המבנה

ייפגע במקום השריפה, אך לא ייהרס כולו. גם מכבי

האש מעדיפים להתמודד עם מבני עץ, שכן קל לאתר בהם

את מיקומה המדויק של האש, וטיפול נקודתי יביא

לכיבויה הכולל של השריפה. הוספת מעכבי בעירה לעץ,

תמנע לחלוטין את אפשרות הבעירה.

 

יתרון חשוב נוסף של העץ, מתבטא בכך שהעץ נותן התראה

מוקדמת על כשל ואינו קורס לפתע. כך תיווצר בגג

העשוי מעץ בטן או שקיעה, שתישאר במקום זמן רב בטרם

תחמיר תוצאת הכשל ותביא להתמוטטות. המדובר בהתראה

בולטת וברורה גם לעין שאינה מקצועית, ועל כן, היא

מאפשרת טיפול מקדים ומונע בבעיה בטרם זו תחריף.


 


 

הבעייה הקיימת בתחום תכנון גגות


בתחום הגגנות, כמו בתחומים אחרים, חלו התפתחויות טכנולוגיות אך אלה ברובן טרם הגיעו לישראל.



מרבית הגגנים אינם מקצועיים דיים, ואף מהנדסים ובעלי מקצוע אחרים, שאינם מתמקצעים בבניית גגות, אינם מכירים במידה מספקת את ההתפתחויות.

 

כך למשל, כאשר נבדק גג מסוים במבנה תעשייתי באזור הצפון על ידי מהנדסים, קבעו אלה, כי הוא בטוח וחזק, לאחר שבדקו אותו בעזרת משקולות העשויות מלבנים. כעבור שבועיים הגג קרס. קריסת הגג והאישור שניתן לו, משקפים את חוסר הידע הקיים בישראל והבא לידי ביטוי במהלך תכנון הגג, במהלך בנייתו ובעת הבקרה והפיקוח.

 

החוק והתקנות בישראל אינם מחייבים גגנים בהסמכה חוקית. בפועל, כל אדם החפץ בכך יכול להקים ונסטרוקציות. אף שבמדינות רבות המצב שונה, וגגני עץ כמו חשמלאים או כמו בעלי מקצוע אחרים מחויבים בהכשרה, ובמבחני הסמכה (בגרמניה יוכל אדם לעבוד בתור גגן, רק לאחר 4 שנות לימוד וניסיון כשוליה), בישראל אין הדבר כך. בפועל, קיימים בשוק גגנים שאינם בעלי ידע, ובמקרים רבים הגגות הנבנים על ידם מסכנים את הציבור.

 

כדי לא לחטוא לאמת, חשוב לציין, כי גם לבעלי המקצוע אשר חפצו בהכשרה מקצועית ובהרחבת הידע בתחום הגגנות, לא היה בישראל פתרון. עד לאחרונה לא הייתה בישראל כל הכשרה מקצועית לגגנים, והברירה היחידה שעמדה בפני העוסקים בתחום היתה ללמוד מהניסיון.

 

חוסר הידע מחד, ויתרונותיהם הגדולים של גגות העץ מאידך, הביאו את איגוד יבואני העץ בלשכות המסחר ואת מכללת בילדינג מיסודה של מרכז הבנייה הישראלי לייסד קורס מקצועי לגגנים. מכללת בילדינג ואיגוד יבואני העץ אף הגדילו ועשו, והקימו איגוד מקצועי לגגנים, הכולל הכשרות שוטפות, פיקוח ואף ועדה לבדיקת תלונות לקוחות.

 

הקורס המקצועי נמשך כ-4 חודשים, והגגן מקבל חומר תיאורטי בחוזקם של חומרים ובדרכי ההגנה עליהם, בחישובים סטטיים, בחישובי שטחים, בקריאת תכניות, בבידודים, בשאלות של עומסים ובנושאים רבים נוספים הקשורים לתחום. הקורס כולל התייחסות לכל סוגי הבניינים: מגורים, מוסדות לימוד, תעשייה ומשרדים.

 

בגמר הקורס מבצעים הגגנים מבחן עיוני ומבחן מעשי. רק לאחר שסיים בהצלחה את תכנית הלימודים ועבר את שני המבחנים, יוכר הגגן כגגן מוסמך וכחבר איגוד הגגנים. בשלב זה מקבל הגגן אף אישור להשתמש בלוגו של איגוד הגגנים, המעיד על השלמתה בהצלחה של ההכשרה המקצועית.

 

איגוד הגגנים מבצע בקרה שוטפת על עבודת הגגנים המוסמכים.

 

חוסר המומחיות קיים כאמור גם בקרב המהנדסים בעניין זה. הדבר מביא לכך שרבים מהם מפקידים את מלאכת תכנון הגג בידי הגגן, שגם הוא כאמור לא עבר מעולם כל הכשרה בתחום, ועובד על פי ניסיונו. הגגן, הופך על כן גם למתכנן. כל זאת בשל חוסר הידע והבקיאות בתחום. קשה להאשים את המהנדסים על שהם מותירים את מלאכת תכנון הגג בידי הגגנים, שכן הידע של המהנדסים קטן עוד יותר, ומבחינתם הם מוצאים את הפתרון שהנו הרע במיעוטו.

 

מסיבה זו, במקרים רבים, מבוצעת בניית הגג ללא כל תכנון מוקדם וללא הכנה מוקדמת. קבלני בניין רבים מכירים את התמונה בה שולח הגגן את אחד מפועליו לקפוץ על הגג או להיתלות עליו, כדי לקבוע האם הגג חזק מספיק. אם לפי תוצאת הקפיצות, מחליט הגגן, כי דרוש חיזוק, הוא מוסיף לקונסטרוקציה קורות עץ נוספות.

 

הוספת הקורות, לאחר עוד ועוד ניסיונות מביאה למצב בו גגות רבים מלאים בקורות המורכבות באופן לא מסודר ולא מתוכנן. הקורות ממלאות את החלל, אך גרוע מזה, אינן מבטיחות עבודה טובה או גג בטוח.











תכנון נכון של הגג

תכנון הגג בצורה מסודרת ונכונה, יבטיח חיסכון

במקום, חיסכון בחומר ואף איכות בנייה טובה

ובטיחותית. ניתן לראות בבירור כיצד נראים

גגות שתוכננו, לעומת גגות שאולתרו בעת

הבנייה. בנוסף, תכנון נכון יאפשר שימוש עתידי

בשטח הגג, ללא שינויים רבים וללא תוספת עלות

משמעותית.

 

תכנון נכון משמעו שימוש בחומר רב בנקודות

התורפה, ושימוש בחומר מועט בנקודות אחרות.

מלבד החיסכון הגדול בחומר, שעשוי להגיע

לחיסכון של 50 אחוזים, ומכאן לחיסכון גדול

בעלות הבנייה, יהיה הגג המתוכנן חזק בהרבה.




 

גג שנעשה בו שימוש בחומר רב, אינו בהכרח גג חזק, אלא בדרך כלל גג שבנייתו משקפת חוסר ידע.

ניתן לראות גגות אשר נבנו בכמות חומר קטנה יחסית, אך הם חזקים בהרבה מגגות רבי עץ.

 

גגן מוסמך יחל בעבודתו רק לאחר שקיבל את תוכנית הגג. כפי שכבר ציינו, במקרים רבים אין מהנדסי הקונסטרוקציה והאדריכלים, יודעים להכין תוכנית כזו.

 

מערכת לבירור תלונות לקוחות

ענף הבנייה בישראל אינו מקצועי דיו. הדבר נכון במיוחד בכל האמור, לבעלי המקצוע הקטנים, קבלני שיפוצים ואחרים. בתי המשפט מלאים בתביעות של קבלנים כנגד קבלנים אחרים, ובתביעות של רוכשי דירות או משפצים כנגד קבלנים, ועוד כהנה וכהנה כיד הדמיון או המציאות הקשה. הדבר נובע בין השאר מהחוסר בחובת הסמכה מקצועית במקצועות בנייה שונים.

 

הכשרת הגגנים והקמת האיגוד המקצועי באו בין השאר כדי לשפר מצב זה. אחת הדרכים בהן נוקט איגוד הגגנים, היא הקמתה של ועדת בירור, המטפלת בתלונות של לקוחות הסבורים כי העבודה לא בוצעה כיאות. ואכן, לאחרונה הוגשה תלונה כנגד גגן שביצע עבודה באזור תל אביב. לאחר בדיקת מהנדס באתר, נמצאה התלונה, לפיה לא ביצע הגגן את העבודה על פי התוכנית, כמוצדקת. הגגן תיקן את הגג כנדרש, ואף נשא בעלותה של בדיקת המהנדס.

 

כאשר מתקבלת תלונה של לקוח, מתחייב זה, כי במידה, ולאחר בדיקת מהנדס באתר, יימצא כי התלונה אינה מוצדקת, יישא הוא בעלות הבדיקה. אם התלונה מתגלה כנכונה, כפי שקרה באותו המקרה בתל אביב, ישלם הגגן עבור הבדיקה ואף יחויב לבצע תיקונים כנדרש או לחלופין יפצה את המתלונן.

 

מערכת בירור התלונות הוקמה על פי מערכת הבירור הנהוגה במדינות שונות בעולם ביניהן אנגלייה ודרום אפריקה.

 

הגגנים עצמם אינם בעלי זכות בחירה באשר למוסד בירור התלונות. במידה ולא יקבלו את מרות הבודק, או אף לא יסכימו לביצוע הבדיקה, הם יסולקו מהאיגוד. בפועל, בשל חשיבות החברות באיגוד, על כל היתרונות המוקנים לגגנים מכוח חברות זו, ואף בשל רצונם של הגגנים להיות קשורים לסמכות מקצועית, לא התעוררו בעניין זה כל בעיות.

 

 

מחירים מומלצים של גגות

שירות נוסף שמספק איגוד הגגנים הוא שירות תמחור. בדומה לאיגודים מקצועיים אחרים, דוגמת לשכת עורכי הדין, מפרסם האיגוד, מחיר מומלץ לבניית גג.

 

בניגוד למחיריה המומלצים של לשכת עורכי הדין, התמחור לבניית גג הוא מורכב יותר. מחירו של הגג מורכב ממחיר החומר וממחיר העבודה. מחירם של שני מרכיבים אלה משתנה באופן משמעותי בהתאם לסוגי הגג ולפרטי העבודה המוזמנת.

 

מערכת התמחור מאפשרת את קבלת המחיר המומלץ לפרוייקט הספציפי, באמצעות שאלות מכוונות המכסות את מגוון האפשרויות הקיימות.

 

 

החוזה עם הקבלן המבצע

אחד הנושאים המתקשרים מטבע הדברים לשאלת התלונות או במקרים קשים, לעניין התביעה המשפטית, הוא

התקשרות באמצעות חוזה חתום. חוזה יעיל, צריך להיות ברור וכזה המגדיר במפורט ובעיקר באופן מדויק את הסיכום שבין הצדדים. זהו עניין חשוב תמיד בעת סיכום עם קבלן על ביצוע עבודה מסוימת, ואין זה משנה מהי העבודה ומיהו הקבלן. שימוש ייעשה בחוזה, רק אם יתעוררו בעיות, ולעת הזו הוא נועד.

 

בפועל, אנשים רבים המזמינים עבודה מגגן אינם מגבים זאת בחוזה. כאשר מבקשים לקוחות לחתום על חוזה, אין הם יודעים תמיד מה לכלול בו ולאיזה פרטים להתייחס. אנשים שאינם בעלי מקצוע אף אינם יודעים אלו שאלות חשוב לשאול.

 

הדבר בא לידי ביטוי למשל בשאלת הבידוד. הטמפרטורה בגג שלא נעשה בו בידוד, עלולה להגיע בקיץ ל-80 מעלות. בידוד שאינו מספק יוריד את הטמפרטורה רק במעט. בעת חתימה על חוזה חשוב להתייחס

לשאלה זו ולקבוע את סוג הבידוד המתאים לגג הספציפי.

 

איגוד הגגנים ערך חוזה מומלץ המסכם את הנקודות החשובות ומפנה לפרטים החיוניים בהרכבת גג. החוזה אינו חד צדדי למי מהצדדים, ועיקר יתרונו הוא בפירוט התקנים והנקודות שצריכות להיות מסוכמות (למשל הבידוד). החוזה הועבר לגגנים חברי האיגוד.

 
חזור מעלה