דרך ארוכה עבר כיור המטבח מאז היותו קערה קטנה שעליה מורכב ברז "פומפה" ומאז שוילון קטן שהיה תלוי בחזית, הצניע מאחוריו את צנרת האינסטלציה. עידן השכלולים הטכנולוגיים שנועדו להקל על חיינו, לא פסח גם על הכיורים למטבח שאינם עוד סתם כלי קיבול אלא מערכת מורכבת למדי, משופעת באביזרים ובמתקנים ממתקנים שונים.
"ניצני הקדמה" הופיעו בדמות כיורי חרס מצופים בזיגוג קרמי, ששלטו בכיפה תקופה לא מבוטלת, עד הגעתם של כיורי הנירוסטה והאמייל. אלו "הולבשו" מעל משטח עבודה שהיה עשוי שיש פשוט בדרך כלל (התקנה עליונה). כיורי הנירוסטה והאמייל היו כבר כיורים גדולים יותר, ואף נאים למראה, אך מכיוון שהם הותקנו גבוה ממשטח העבודה הצטבר לכלוך במרווח שבין השניים. תמונת המצב נכון להיום שונה בתכלית: הן באשר לאופן ההתקנה והן באשר למידות, נוחות היא "שם המשחק".
|
כיורים אקריליים: הכיורים הנפוצים היום הם אלו העשויים תערובות אבן עם חומרים אקריליים הידועים בשמות שונים: סיליקרון, סיליגרניט, סוליקרוורץ קריסטלייט וכו. כיורים מסוג זה עשויים בדרך כלל מאבן טבעית גרניט או קוורץ. האבן נגרסת, עוברת תהליך כבישה עם חומרים מלכדים ונוצקת בתבנית של כיור. כיורים אלו נחשבים לכיורים הומוגנים בעלי איכות גבוהה מאד, עמידים בשחיקה ובשריטה ואינם נשברים בנקל. כמו כן הם עמידים בחום עד לטמפרטורה של 280 מעלות לערך. ניתן לנקות אותם בכל חומרי הניקוי ללא חשש לפגיעה בכיור. |
כיורים מסוג זה ניתן ליישם בהתקנה שטוחה (ראה להלן). עלותם מתחילה בסביבות ה -1000 ש"ח ומגיעה גם ל-7000 ש"ח. כיום כיורים מסוג זה מופיעים בשוק במבחר ואריאציות, לדוגמה כיור עם משטח עבודה מאותו החומר, כיורים בעלי שני תאים ויותר כיור עם תאי שירות עם סלסלות ועם משטח עבודה קטן הנע על גבי הכיור לפי הצורך ועוד. מבחר הצורות והצבעים הוא גדול מאד ומאפשר ללקוח לבחור כיור לפי צרכיו וראות עיניו.
|
כיורי נירוסטה: כיורי הנירוסטה הם למעשה כיורים העשויים מפלדת אל חלד. פלדת אל חלד עמידה בפני קורוזיה (חלודה) ובעלת עמידות בפני כימיקלים וחומרי ניקוי שונים כיורים אלו עמידים מאוד בשחיקה, בשריטה ובשבר, הם קלים לאחזקה וניתנים ליישום בהתקנה שטוחה (ראה להלן). |
בגלל אופייה המיוחד של הנירוסטה, מיוצרים כיום כיורי נירוסטה המחוברים למשטח עבודה (כלומר ניתן לרכוש יחידה אחת הכוללת כיור ומשטח עבודה) והם יכולים גם לבוא כחלק מיחידת "בלוקו" - שהיא יחידה הכוללת כיור, כיריים ומשטח שבא ביניהם. וריאציות נוספות: כיור בעל תא אחד גדול במיוחד או בעל שני תאים, עם קערת שירות, סלסלות ועוד. עלותם של כיורים אלו לצרכן מתחילה בסביבות ה- 1000 ₪ ומגיעה גם ל 7000 ש"ח.
מבחר הדגמים בכיורי הנירוסטה הוא גדול וכל לקוח יכול לבחור לו לפי צרכיו. דוגמא טובה לכיורים מסוג זה הם כיורי הנירוסטה של REGINOX ההולנדית או חברת KINDRED הקנדית אותם מייבאת לארץ חברת "גומא".
כיורים סינתטיים:
כיורים מסוג זה עשויים מפולימרים שונים המודבקים יחד על ידי כבישה ויוצרים יחידה הומוגנית ואחידה . בדרך כלל הם מופיעים כחלק מיחידה הכוללת כיור ומשטח (בעיקר בחדרי אמבטיה). כיורים אלו הם בעלי איכות טובה, קלים לאחזקה וניתנים לניקוי בכל חומרי הניקוי המקובלים.
הם מופיעים בשוק במספר גוונים ובמבחר צורות. ניתן ליישם אותם בהתקנה שטוחה, ועלותם לצרכן אינה גבוהה.
|
כיורים מאבן ומזכוכית: כיורים אלה יפים מאוד ומיוחדים, אך הם מתאימים בעיקר לחדרי אמבטיה ופחות למטבחים. כיורי הזכוכית משום שהם אינם חזקים דיים ועלולים להישבר וכיורי האבן - בגלל רמת העמידות הנמוכה שלהם בשחיקה ובכימיקלים. כיורי הזכוכית אינם זולים - עלותם נעה בסביבות ה- 1500 ש"ח, ואף למעלה מכך. |
וריאציות של כיורים ואביזרים:
כאמור, בין הכיורים ישנם המוצעים במתכונת של "קערה גדולה ונוחה" ואחרים בעלי חלוקה פנימית הכוללת פונקציות נוספות שנועדו ל"שפר" את תפקודם ולהעניק יתר נוחות למשתמשים.
הפונקציות הנוספות הן בעיקר:
* כיור קטן - כיור נוסף המצוי בתוך הכיור הגדול והוא משמש לפעולות "קטנות" כהשריה או שטיפה.
* מסלקה לאשפה - פתח שנועד לגרוף לכלוך כגון קליפות ירק ופרי, ישירות אל תוך מיכל אשפה הממוקם בתוך ארון הכיור.
* פתח ניקוז נוזלים - ממוקם בחלקו הקדמי של הכיור, סמוך לגובה המשטח ונועד לצורכי הרקת נוזלים סמיכים כקפה שחור או מיצים מקופסאות בלי ללכלך את הכיור.
* סלסלות - סלסלות לשימושים שונים המותאמות למידת הכיור ו"מולבשות" בתוכו, למשל סלסלה לייבוש כלים (כולל מעמד לצלחות), או לסינון וכד.
ישנם כיורים שאליהם נלווה משטח אקרילי המשמש בעת הצורך כמשטח עבודה. המשטח מותאם למידות הכיור, וניתן להתקינו בקלות ולהסירו עם תום השימוש.
אם אין צורך מיוחד בכיור חצוי, עדיף לבחור בכיור גדול "שלם" המאפשר ל"אכלס" בתוכו כמות גדולה של כלים (כלים גדולים ותבניות), שאותם ניתן לסבן בנוחות בתוכו.
סוג נוסף הוא כיור הכנה הממוקם סמוך לכיריים ומיועד ל"צורכי המים" הנדרשים בעת הבישול, למשל לשטיפת ירקות. במטבחים גדולים ששטחם גדול דיו, הוא ממוקם בתוך אי מרכזי - אם קיים - הכולל גם כיריים (במקרה זה נקודת המים מותקנת בתוך מבנה "האי" ומועברת אליו דרך צנרת מתחת לריצוף).
טוחן אשפה - טוחן האשפה הוא עוד אחד משכלולי יחידת הכיור, והוא נועד לטחינת אשפה אורגנית. בדרך כלל אין להעביר דרכו חלקי מתכת או זכוכית. הוא מורכב מתחת לכיור, והאשפה "מגיעה" אליו דרך פתחו שהינו רחב יותר לצורך זה.
תוצרי הטוחן מנוקזים אל סיפון הכיור וממנו אל צנרת המים הדלוחים. הפעלת הטוחן חשמלית, ומתג ההפעלה ממוקם על הקיר, מעל משטח העבודה. גוף הכיור עצמו מצויד מלכתחילה בפתחי חיבור הנדרשים לכל האביזרים והברזים כך שאין צורך לקדוח בו חורים. התקנת כל ה"כבודה" הנ"ל מחייבת הכנה מוקדמת של מערכות האינסטלציה והחשמל הממוקמות בתוך הארון התחתון.
סוגי התקנה של כיורים:
סוג התקנה של הכיור במשטח הוא גורם חשוב ברכישת כיור במיוחד במטבח.
ישנם שלושה סוגי התקנה :
התקנה תחתונה - בסוג התקנה זו הכיור מוצמד אל המשטח בחלקו התחתון כך ששולי המשטח מכסים על שולי הכיור. סוג התקנה זה טוב יחסית להתקנה העליונה אך עדיין ישנן לעיתים בעיות של חלחול מים בחיבור שבין הכיור למשטח.
התקנה עליונה - בסוג התקנה זה הכיור מולבש על המשטח כך ששולי הכיור בולטים מגובה המשטח. סוג זה אינו מומלץ משתי סיבות עיקריות: הראשונה היא שאין אפשרות לפנות את המים שעל המשטח ישירות אל הכיור, והשנייה היא שבחיבור שבין שולי הכיור והמשטח עלולים לחדור מים ולחלחל אל פנים הארונות.
יוצא מן הכלל הם כיורי הנירוסטה אשר ניתן להתקינם בהתקנה עליונה כאשר ישנה הקפדה יתרה בהצמדת שולי הכיור אל המשטח בעיקר במשטחי עץ או פורמייקה.
התקנה שטוחה - זהו סוג ההתקנה הטוב ביותר. התקנה זו מביאה לכך ששולי הכיור נמצאים באותו גובה של פני המשטח וממש משתלבים איתו. ההתקנה השטוחה מתבצעת על ידי עיבוד חלקם התחתון של שולי הכיור ויצירת מעין מגרעת אלכסונית בהם. יצירת מגרעת זהה אך נגדית גם במשטח, מאפשרת להשקיע את הכיור בתוכו בצורה "חלקה ונקייה", והמראה המתקבל הוא של מישור אחיד ואסתטי, חף מחיבורים מיותרים וממרווחים של "הפרשי גובה" בהם נאגר לכלוך. התקנה שטוחה גם מאפשרת את ניקוז הנוזלים שעל פני המשטח אל תוך הכיור ללא כל בעיה.
ההתקנה השטוחה "הגדילה" את הכיור, וכפועל יוצא אף הגדילה את משטח העבודה שמידתו היא מינימום 65 ס"מ נטו.
יש להוסיף כי לא כל הכיורים ניתנים להרכבה בהתקנה שטוחה וכדאי לברר זאת לפני רכישת כיור חדש.
גוף הארון - כתוצאה ישירה של הגדלת הכיור, ריבוי האביזרים והמתקנים בו, וכן העמקת משטח העבודה, גדל גם נפחו של ארון הכיור. ארון הכיור מכיל לא מעט מערכות צנרת כמו גם מתקנים חדישים, פרי הקדמה הטכנולוגית. ראשית באשר לצנרת: בנוסף לצנרת האינסטלציה של הכיור, מותקנת בארון גם צנרת מדיח הכלים, הממוקם בדרך כלל בצמוד לכיור. ברז כניסת המים למדיח מצוי מתחת לכיור ופתח יציאת המים הדלוחים חובר לסיפון.
רוב האבזור המתקדם שהוזכר - דוגמת מתקן טיהור המים, טוחן האשפה - מופעל באמצעות חשמל, והנקודות הנדרשות, כמו גם זו של מדיח הכלים מותקנות בתוך הארון. בנוסף משמש הארון לאחסון טוחן האשפה, מיכל סבון ההדחה, תכשירי ניקוי שונים, מטליות וכמובן "מכר ותיק" - פח האשפה... לאחסון יעיל ונוח של תכשירי הניקוי קיימות סלסלות נשלפות, המחוברות לדופן הארון או לתחתיתו.
ניתן להשיג גם סלסלות סגורות עם מנגנון נעילה שבהן אפשר לאחסן חומרים ותכשירים חריפים ומסוכנים, והן מומלצות מאד לשימוש אם בבית ישנם ילדים קטנים העלולים להגיע גם אליהם!
כל המערכות הנ"ל תופסות נפח נכבד משטחו הפנימי של הארון כאשר במקביל חשוב להותיר גישה נוחה וישירה לצנרת האינסטלציה. כדי שמבנה הארון אכן יעמוד בכל מטלות האחסון החדשות מוקדשת תשומת לב גם לעמידתו ולחוזקו: בדרך כלל הוא עשוי מלוחות סנדוויץ מצופים בפורמייקה, אך גם בהיותו עשוי מסיבית מצופה מלמין, תחתיתו היא סנדוויץ מצופה בפורמייקה או לחלופין מכוסה בלוח מתכת לא עבה שנועד להגן עליו מפגיעת לחות או רטיבות (העלולה להיגרם מאיטום לא יעיל של הברגות הצנרת, או עקב תקלות אחרות).