1. הדירה
  2. חיפוש מאמרים
  3. ארונות מטבח

ארונות מטבח

על תכנון ארונות מטבח ומגמות בעיצובם.

 

המטבח מהווה כיום יחידה אסתטית עיצובית מרכזית בבית בנוסף לתפקידו הפונקציונלי (בישול, אחסון מצרכים וכלים ולעיתים גם כמקום האכילה).

 

סגנון עיצוב הבית של שנות ה- 2000 מכתיב לנו אופנה של מטבח פתוח או פתוח חלקית לאזור חדר המגורים (הסלון), כך שהוא משתלב כחלק בלתי נפרד מהאזור הפתוח של הבית. מגמה זו מביאה לכך שיחידת המטבח חייבת להשתלב מבחינת העיצוב והסגנון לעיצוב שאר חלקי הבית וכן לעמוד כיחידה אסתטית בפני עצמה.

 

המטבח מורכב למעשה ממספר יחידות ארון המכילות פונקציות שונות, כגון יחידת כיור, יחידות אחסון, יחידות פתוחות, מגירות ועוד. בדרך כלל מדובר ביחידות ארון תחתונות שעליהן מורכב משטח העבודה ויחידות עליונות המורכבות בגובה של כ- 60 ס"מ מעל פני המשטח.



 


החומרים שבהם משתמשים לבניית גוף הארון עצמו דומים בכל רחבי העולם והם: לבידים ("דיקט" ו"סנדוויץ " ) , M.D.F , שבבית ועץ מלא. לעומת זאת החזיתות של אותם ארונות, דהיינו הדלתות, עשויות ממגוון של חומרים שונים ושילובים ביניהם.

ניתן לומר כי הדלתות או החזיתות של ארונות מטבח, הן שקובעות למעשה את מראהו ואת אופיו של המטבח כולו, ואף את עלותו.

ארונות מטבח מהווים את חזית המטבח חשוב לבחור חזיתות המשתלבות עם שאר החומרים הדומננטים בבית . בית בו שולטים החומרים הטבעיים ידרוש גם מטבח מחומרים דומים ולהפך בית בו החומרים השולטים הם חדישים ומשדרים עתידנות ידרוש מטבח בעל חומרים דומים .

 

מגמות בעיצוב המטבח


בעיצוב המטבח כיום יש נטייה להגביה את חלקם התחתון של ארונות מטבח מהרצפה על ידי רגליים, על ידי הגבהת ה"צוקל" (הפנל התחתון של ארונות מטבח) מוגבה או התקנת גלגלים, דבר ההופך את יחידת הארון ליחידה מודולרית הניתנת להזזה לפי הצורך. זאת מכמה סיבות:


 1. הנדסת אנוש - בזמן העבודה במטבח, המתבצעת בדרך כלל על גבי משטח העבודה, יש לאפשר לאדם הפועל במטבח יציבה נכונה. כדי לאפשר יציבה שכזו יש ליצור מקום מירווח מספק לרגליים.

2. האספקט העיצובי - המטבח, בגלל ריבוי הארונות התחתונים נראה בדרך כלל כיחידה "כבדה" מאוד לעין. הגבהה קלה של הארונות מקו הרצפה יוצרת תחושה של קלילות מסוימת ובכך משפרת את מראה המטבח.


עוד שינוי מעניין שעבר עיצוב המטבח בשנים האחרונות הוא ביטול הקונספט שלפיו צריך שבמטבח יהיה סט תואם של ארונות מטבח עליוניים ותחתונים. כיום המגמה היא לנצל את החלק שמעל המשטח לאחסון ותליית דברים קטנים על ידי יחידות ארון קטנות, מדפים, מגירונים, יחידות פתוחות ויחידות תלייה דקורטיביות. הסיבות לשינוי זה הן שהגישה לארונות מטבח עליוניים גבוהים אינה נוחה, במיוחד בזמן עבודה, וגם משום שארונות עליוניים עלולים ליצור הרגשת כובד. אחת החלופות לארונות אלה הוא ארון "מזווה", ארון המגיע לגובה 1.80 ומתאים למיקום בעיקר באזור המקרר שכן גם הוא יחידה גבוהה. בבתים חדשים, בונים חדר מזווה הצמוד למטבח.




 

שתי נקודות רלוונטיות:

- העומק האופטימלי של ארונות האחסון במטבח הוא בסביבות ה-60 ס"מ ומעלה.

- גודל ומספר ארונות המטבח משתנה לפי הצרכים וגודל השטח המיועד.

 

 

שתי נקודות חשובות בנוגע לארונות המטבח

*  את המטבח כדאי לרכוש מחברת מטבחים מוכרת או מנגר מוסמך לכך אשר נותן למטבח אחריות. כמו כן כדאי לבקר לקוחות קודמים של אותה חברה או נגר כדי להתרשם ממטבח מורכב - רצוי כשנה לאחר התקנתו - ולשאול על טיב השירות והאמינות.

 

* חשוב להתאים את הגובה של ארונות מטבח והמשטח לאדם העיקרי הפועל במטבח.

ניתן ליצור ארונות מטבח מודלריים על גלגלים הניתנים להזזה על פי הצורך בזמן בישול או ניקיון.

 

פירזולים, סלסלות, מגירות, יחידות תלייה ואחסון

עד לפני כמה שנים לא הייתה בעיה בבחירת פנים הארונות וזאת מפני שחלק זה הכיל מדפים ויחידת מגירות בלבד. כיום תכנון פנים ארונות המטבח אינו עסק פשוט וזאת בגלל מבחר פתרונות האחסון המוצעים כיום בשוק המטבחים. חברות המטבחים מציעות לצרכן מבחר גדול של אפשרויות:

 

- מגירות ויחידות נשלפות -יתרונן של יחידות אלו הוא שהן נשלפות לגמרי מהארון וכך ניתן להגיע ולראות את כל תכולתן.

 


- קרוסלות ו"מגיק קורנר" -הפתרון האולטימטיבי לבעיית הפינה בארונות תחתונים. יחידות אלו מאפשרות להגיע לכלל ניצול מקסימלי של שטח פנים הארון.


- יחידות תלייה ואיחסון - המבחר של יחידות אלו הוא גדול מאוד ונותן מענה כמעט לכל דרישה במטבח לדוגמה: כלים, סכו"ם, תבלינים, בקבוקים ועוד. את היחידות הללו ממקמים מעל המשטח, בדופן הפנימי של דלתות הארונות ובתוך הארונות. הן מצטיינות במראה מרשים ועשויות בדרך כלל מניקל, נירוסטה, אלומיניום וגם עץ. הוספה של יחידות כאלה במטבח משפרת את נוחיות ויעילות הפעילות במטבח ותורמת לעיצובו.


המבחר הכולל של אביזרים אלה הוא גדול מאוד וכל צרכן יכול לבחור לו את הנחוץ לו על פי תקציבו ודרישותיו.



לסיום, נציין שארונות מטבח הם הבסיס של המטבח: כל האלמנטים המרכיבים מטבח מורכבים בהם או בהתאם להם. תכנון נכון של ארונות מטבח בשטח המיועד להיות מטבח, ייצור סביבה נוחה ונעימה לעבודה שוטפת במטבח.

חזור מעלה