היצע המזגנים הקיים בשוק כולל מספר סוגים הנחלקים לדגמים בתפוקות ובגדלים שונים, ובשנים האחרונות משקיעות החברות היצרניות משאבים רבים בפיתוח טכנולוגיות וב"מקצי שיפורים" במטרה לספק למשתמשים את מיטב הנוחות והיעילות.
היות שרכישת מזגן אינה עניין פיננסי "זניח" וכרוכה בדרך כלל בהתקנות כאלה או אחרות, לפני ביצועה ראוי לתת את הדעת למספר נתונים חשובים - לצורך בחירה שתתאים לצורכיכם:
1 ) ייעודו של המזגן - האם נועד לשמש את הבית כולו או רק חללים מסוימים בו, וכן מהו "אופיים" של החללים השונים, השימוש הנעשה בהם ומספר האנשים המאכלס אותם בדרך כלל.
2 ) נתונים פיזיים - שטח הבית או הדירה במ"ר, האם הוא בנוי במישור אחד או כולל מפלסים קומות, גובה התקרה, מספר הפתחים הקיימים - דלתות, חלונות, ומידת האיטום - קירות רגילים או מבודדים, חלונות בעלי זכוכית רגילה או בידודית וכיו"ב.
3 ) אזור גיאוגרפי - מיקומו של הבית או הדירה מבחינה אקלימית: הר, שפלה, קרבה לים, אזור לח יבש במיוחד, וכמו כן מיקום מבחינת כיוון - דרום, מערב וכו.
4 ) חשוב לא פחות - גודל התקציב המוקצה לרכישה!
החברות היצרניות משווקות מעמידות לרשות הלקוחות בעלי מקצוע מיומנים שעורכים ביקורי בית למטרת ייעוץ.
רק יועץ מוסמך, שילמד את נתוני השטח בכללותם - כפי שצוינו - ויערוך את החישובים הנדרשים - כחישובי עומס חום או צריכת חשמל - יוכל לספק את "תשובת המיזוג" המתאימה.
בדרך-כלל, למעט מקרים קיצוניים ומורכבים במיוחד, קיימות מספר אפשרויות בחירה של מזגן וצורת התקנה, ולגיטימי לחלוטין להיעזר בחוות דעת נוספת, קרי "לשמוע" שני יועצים, ואף יותר.
הבחירה בין האפשרויות המוצעות נתונה כמובן להכרעתו של הלקוח בהתאם לשיקולי תקציב והעדפות אישיות.
ככלל נחלקים המזגנים למספר סוגים ולכל אחד מהם מאפיינים משלו, יתרונות וחסרונות יחסיים: מזגנים מפוצלים, מערכות ביתיות מרכזיות, מזגנים ניידים וכמובן מזגני חלון.
מזגן מפוצל:
"מתפצל לשתי יחידות נפרדות: יחידה חיצונית "מעבה" - המותקנת מחוץ לבית ויחידה פנימית "מאייד" - המותקנת בתוך הבית.
-המעבה כולל מדחס - ה"מנוע" של המזגן, מאוור (מפוח), סוללה ורכיבים חשמליים נוספים.
-המאייד כולל תרמוסטט, מאוורר, יחידת פיקוד אלקטרונית והוא מצויד בפתחי יציאת כניסת אוויר.
חיבור שתי היחידות נעשה באמצעות צנרת גז וחיווט חשמלי, ועדיף שהן יותקנו קרוב זו לזו ככל האפשר, במרחק שלא יעלה על 6 מ. מעבר לכך, כל מטר נוסף של צנרת חיבור גורם לאובדן תפוקה בשיעור של כ-5%.
המזגן המפוצל קיים בשתי גרסאות:
מזגן מפוצל עילי - מותקן בגובה הקיר - כ-2 מ מעל הרצפה - אינו תופס שטח, ופתחי האוויר ממוקמים בתחתיתו.
מזגן מפוצל רצפתי - מותקן מעל גובה הרצפה - כ-20 ס"מ מעליה - ופתחי האוויר ממוקמים בחזיתו או בחלקו העליון.
הבחירה בין מזגן עילי או רצפתי היא במידה רבה עניין של תנאי השטח והעדפה אישית. שני המזגנים נחשבים יעילים - אם כי מרחק "זריקת האוויר" של המזגן הרצפתי הוא מעט גדול יותר - ופעולתם שקטה.
וריאציות נוספות של המזגן המפוצל הן:
דו מזגן - מזגן שנועד לשמש שני חללים החולקים קיר משותף. הוא מופיע כיחידה אחת הכוללת פתחי יציאת אוויר גם בצדה האחורי (זה שנועד לחדר הנוסף) וההפעלה נעשית מהחדר שבו מותקנת ה"חזית", או כמכלול הכולל שתי יחידות צמודות זו לזו בגבן, ומאפשרות שליטה נפרדת בכל אחד מהחדרים.
מזגן רב מאייד - היחידה החיצונית מופיעה כמארז אחד, אך כוללת בתוכה שני מדחסים המתחברים ליחידות פנימיות נפרדות.
מערכת מרכזית ביתית (מיני מרכזית):
מערכת מרכזית נועדה לספק מיזוג לחלל הבית כולו, או לפחות לחלק נרחב ממנו, וגם היא מושתתת על עקרון ה"פיצול": המעבה מותקן בחוץ והמאייד בתוך הבית במיקום קרוב ככל האפשר לתקרה: בעליית הגג (אינטרסול), בגג רעפים או מעל תקרה מונמכת דקורטיבית שנבנית לצורך זה.
יש לזכור כי הסיבה לכך שיחידת המעבה נמצאת בחוץ היא פליטת הרעש והחום שלה, לכן יש לחשוב היטב היכן שמים את היחידה (לא מעבר לקיר החדר שבו תשהו בזמן שהמזגן פועל).
מהמרכזייה ביחידת המאייד מסתעפות שלוחות צנרת - תעלות פח או צינורות שרשוריים מבודדים - המובילות את האוויר לפתחים המצויים בחדרים.
בקצה התעלות ישנם תריסים (כנפונים) ועל ידי כיוונם למצב רצוי של פתיחה וסגירה ניתן להפסיק או לחדש את פעולת המיזוג בחלל הנתון. מטבע הדברים מערכות מרכזיות מלוות בצריכת חשמל גבוהה ולעיתים מחייבות חיבור תלת פאזי. יש לזכור כי כל מזגן מעל 2.0 כ"ס מחייב קו חשמל נפרד!
כמו כן התקנת המערכת כרוכה בתכנון קפדני ובהכנת תשתית למעברי הצנרת.
כדאי לתכנן את מיקום היחידות ומעבר הצנרת מראש כדי לא ליצור התנגשות בין המערכות השונות הממוקמות על קירות ותקרות הבית, כתאורה, רמקולים ועוד. על ידי תכנון מוקדם בעזרת יועץ המיזוג והאדריכל או מעצב הפנים ניתן ליצור אפקטים יפים של הנמכות תקרה מגבס שמאפשרות למקם את פתחי התעלות בהתאם לצורכי המיזוג ועיצוב החלל.
בהיצע מערכות המיני מרכזיות ניתן כיום למצוא פיתוחים המעניקים אפשרויות חדשות - כגון מערכת שמתאימה את תפוקתה לגודלו של חלל ממוזג נתון - קטן או גדול ומערכת המעניקה למשתמש שליטה אישית על פעולתה ובכך מביאה לחיסכון באנרגיה.
ישנה מערכת אחרת המציידת כל חלל בתרמוסטט עצמאי ומאפשרת מיזוג חללים נפרדים בטמרפטורות שונות בו זמנית, כולל הפסקת הפעולה או מיקודה בחלל מסוים לפי הרצון הצורך.
-מזגן נייד
המזגן הנייד יעיל במיוחד למגורים ארעיים או לחדרים שאינם מצויים בשימוש תדיר, אז ההשקעה בהתקנה קבועה אינה כדאית. להתקנת המעבה שאינה מחייבת התערבות מקצועית, נעשה שימוש בפתח קיים הניתן לסגירה - חלון או דלת - והוא מותקן בתלייה על-גבי מנשא. המאייד, שכולל בתוכו את המדחס, מצויד בגלגלים, ניתן לניוד והחיבור בין שתי היחידות גמיש. פעולת המזגן שקטה, ויש מבין הדגמים שנועדו לקירור בלבד.
-מזגן חלון
מזגן חלון, כשמו כן הוא, מופיע כיחידה אחת המותקנת בחלון או בפתח מיוחד שנפרץ לצורך זה בקיר חיצוני קיים.
החיבור הישיר מאפשר להחדיר אוויר צח לחדר. מזגן החלון "שודרג" בשנים האחרונות - הן במראהו והן בהפחתתרמת הרעש של פעולתו. עם זאת יעילותו נחשבת נמוכה יחסית לדגמים המפוצלים, אך כך גם מחירו.
הטכנולוגיה בשירות המזגנים
המזגנים המוצעים כיום מייצגים טכנולוגיה במיטבה. המפוצלים למיניהם והמערכות המרכזיות כוללים פיקוד
אלקטרוני ממוחשב, מרביתם מצוידים בשלטי הפעלה המאפשרים שליטה על התפקודים השונים - בנוסף כמובן
לאפשרות של הפעלה ידנית - וכן בצגי בקרה נוחים, ה"מוסרים" מידע מעודכן על "נתוני האוויר ומצב המיזוג".
הפונקציות הראשוניות של חימום, קירור, איוורור וייבוש הורחבו לכדי תוכניות משופרות וספציפיות.
באמצעות תוכנית שינה למשל, מתקבלת בחלל הממוזג טמפרטורה אופטימלית הנדרשת לגוף בעת השינה, וניתן
לתכנתה מראש בטווח שעות גמיש. תוכנית אחרת מאפשרת תכנות מוקדם של הפעלה וכיבוי לפי זמנים רצויים, עד
כדי טווח של יומיים רצופים - יעיל ונוח במיוחד לשומרי שבת!
השכלולים הטכנולוגיים מתייחסים במידה רבה לאיכות האוויר הממוזג וכוללים אפשרויות שונות של שליטה ובקרה
להשבחתו - באמצעות ברירת מצבים ניתן לכוון את תנועת האוויר, לפזר אותו באופן אחיד בחלל, ואופציה נוספת
מאפשרת להגביר את רמת ייבוש האוויר בימים לחים במיוחד.
ניקיון האוויר נשמר בעזרת פילטרים בפתחי היניקה, אשר מסננים את חלקיקי האבק ומנטרלים ריחות לא נעימים.
בשטח זה ראוי לציון פילטר חדיש, ייחודי ויעיל במיוחד, המצטיין ביכולת לסנן גם חלקיקי אבק זעירים ביותר.
יש לוודא בעת רכישת המזגן את נוהלי ניקוי הפילטרים ותדירותם.
בעזרת שלטי ההפעלה הנוחים לשימוש ניתן לשלוט על התפקודים השונים, ובהיצע הקיים של אחת החברות היצרניות ניתן למצוא גם דגמי מזגנים המצוידים בשלט מתוחכם הכולל בתוכו תרמוסטט: באמצעות חיישנים המסוגלים "לחוש" את סביבתם, מווסת התרמוסטט את הטמפרטורה בהתאם לנדרש במקום הימצאם של הנוכחים בחדר.
דגמים מסוימים כוללים סנסורים פנימיים שנועדו להגן על סוללת המאייד מפני שינויי לחצים הנובעים ממקורות
שונים כחוסר גז למשל, וככלל מצויד הפיקוד האלקטרוני במנגנוני הגנה התרעה המבטיחים את פעולתו התקינה,
כמו מנגנון לשמירת נתונים בזכרון.
מבין השיפורים האחרונים בתחום המזגנים כלולים גם התריסים כנפונים שבפתחי יציאת האוויר ומרביתם ניתנים לכוונון רצוי - אנכי אופקי, כלפי מעלה מטה או שילוב שני המצבים, כמו גם לבחירת אופן פעולה רצוי - רצוף או לסירוגין. ניתן למצוא תריסים וציוד משלים למערכות מיזוג אוויר מחומרים שונים (דמוי עץ, דמוי מתכת) ובצבעים ועיצובים שונים, כך שניתן להתאים את חזות המערכת לעיצוב הכולל של הבית.
מחיריהן של מערכות מיזוג אוויר
קשת המחירים משתנה בהתאם לסוג המזגן וגודלו, ובאופן טבעי עלות מזגנים בעלי עוצמה רבה - גבוהה יותר. מחיר המזגן אינו כולל בדרך כלל את עלות ההתקנה, נתון שיש להביאו בחשבון במערך שיקולי הרכישה: לדוגמה, ישנם מזגנים שמחירם "נטו" אינו גבוה אך התקנתם כרוכה בעלויות נוספות. לחלופין קיימים מזגנים שעלות רכישתם גבוהה אך בחישובי שימוש לטווח ארוך מתבררת ככדאית, בשל חישובי אנרגיה ויכולת לנתב את נצילותם על פי נפח החלל ובתכנות מראש. כל אלה הם נתונים המצריכים התייחסות מוקפדת, כמובן תוך התחשבות בצרכים הספציפיים.
כך או אחרת - בדיקה מוקדמת לקבלת מידע ולצורכי השוואה תמיד מומלצת.
בכל אופן, גם אם בחישוב מקורות המימון של בניית הדירה או הבית אין ביכולתכם לכלול את הוצאות רכישת מערכת מיזוג אוויר והתקנתה, חובה עליכם לבצע את תכנון המערכת מבחינת מעגלים חשמליים ומיקום חלקי המערכת השונים. מומלץ גם להשאיר מקום לתעלות כך שבעוד שנה-שנתיים, כשהעומס הכספי יוקל ותרשו לעצמכם לרכוש מזגן, לא יהיה צורך בשבירת קירות ושינויים בצנרת החשמל, אלא רק בהתקנת המערכת במקומות שתוכננו ונבנו עבורה.
התקנת המערכת
חשיבות ראשונה במעלה נודעת להתקנת המזגן ובמידה רבה היא מהווה ערובה לפעולתו התקינה. לא פעם תלונות על תפקודו מתבררות כליקויי תכנון או התקנה ולפיכך חשוב ביותר להקפיד ולוודא שביצועה ייעשה על-ידי בעל מקצוע מוסמך ומורשה מטעם החברה היצרנית, כאשר אלה מצידן "דואגות" לצייד את המתקינים המורשים בהנחיות ביצוע מפורטות ביותר.
הדברים אמורים ביתר הדגשה לגבי מערכות מרכזיות המחייבות תכנון מוקדם ויסודי להבטחת פיזור פעולת המיזוג בצורה יעילה ואחידה לכל החללים.
מזגנים מתוצרת הארץ מחויבים בנשיאת תו תקן של מכון התקנים הישראלי ותו בטיחות. כמו כן כל המזגנים המצויים בשוק חייבים בסימון של תווית אנרגיה צהובה עליה מופיעים הנתונים הרלוונטיים: דגם המזגן ושם היצרן, צריכת החשמל, מקדם היעילות ונתוני התפוקה.
התקנים אשר נוגעים למיזוג אוויר:
ת"י 419 מצנני אוויר איודיים עם סחרור מים-מצנני מדבר: התקנת מצננים קבועים.
ת"י 994 מזגני אוויר: דרישות בטיחות ופעולה.
ת"י 1001 בטיחות אש: מערכות מיזוג אוויר ואוורור.
ת"י 1525 תחזוקת בניינים: בנייני מגורים וסביבתם הקרובה.
ת"י 1547 תוכניות לפיתוח בניינים ולעבודות פיתוח סביבתי: מיזוג אוויר ואוורור.