|
חימום תת ריצפתי הוא החידוש האחרון בתחום החימום. מדובר במערכת חשמלית המותקנת מתחת לריצוף, ומפזרת באחידות את החום בכל הבית, החום עולה בהדרגה מלמטה, ושחרורו האיטי מבטיח ניצול למשך זמן. נטרול הרצפה מהיותה גורם מרכזי באובדן חום מוביל לחימום איכותי ויעיל.
לשיטה זו יתרונות רבים נוספים:
- היא שומרת על איכות הסביבה (אין פליטת גזים כמו בשאר סוגי החימום הרגילים).
- היא בטיחותית ומספקת הגנה מלאה מפני התחשמלות.
- במקרה של תקלה ניתן טיפול נקודתי בלבד.
- המערכת חבויה ואינה גוזלת משטח הבית. |
- ניתן לכוון את הטמפרטורה באמצעות תרמוסטט- לכל אזור בית בנפרד.
יישום המערכת נעשה בכמה שלבים: מעניקים בידוד תרמי מסוג פוליאוריטן מוקצף או מותז, ולאחר מכן מניחים גופי חימום או יריעות מיוחדות, ומעליהן את החיפוי. את היריעות או את גופי החימום מניחים בכל השטח הפנוי בחלל, לא מתחת לארונות ולמיטות.
|
חימום תת רצפתי מהווה שינוי בתפיסת החימום הביתי. שיטות חימום קונבנציונליות תלויות בדרך כלל בגוף מרכזי בעל טמפ' גבוהה, הממוקם מעל הרצפה - ויוצר תחושת חום בקרבתו ככל שמרחיקים ממנו, דרגת החום משתנה והשינוי מורגש בעיקר באזור הרגליים בשיטת החימום התת-רצפתי עולה החום בהדרגה מלמטה ומקנה תחושה נעימה
|
שיטת החימום התת-רצפתי מנטרלת את הרצפה כגורם עיקרי באובדן חום. "הפסדי חום" מוגדרים כנגזרות של מוליכות מעטפת הבית - שטחו, מבנה הקירות, סוגי החלונות והדלתות וכמובן - הרצפה, ה"מונחת" על יציקות בטון הנחשבות מקור עיקרי להפסד אנרגיה.
ככל שרמת הבידוד התרמי של מרכיבים אלה נמוכה יותר, כך נדרש "פיצוי" גדול יותר על הפסדי האנרגיה.
חימום תת רצפתי מעניק לבית איכות חימום טובה ונעימה, שכדי להשיגה נדרש טיפול יסודי במבנה הרצפה, והוא מתבצע בכמה שלבים:
1. בשלב הראשון מיושם בידוד תרמי מסוג פוליאוריטן מוקצף או מותז - חומר הנחשב כמוליך החום הנמוך ביותר בין חומרי הבידוד - והוא מנטרל את אפיונה כגורם "מאבד חום".
2. בשלב השני מניחים עליה גופי חימום או יריעות המשלבות טכנולוגיה של טקסטיל, פלסטיקה וחשמל (בהתאם לחברה היצרנית).
3. על הגופים או היריעות, מניחים בדרך כלל את הריצוף הנבחר - טראצו, קרמיקה, שיש, שטיח, פרקט וכו' - על כל השטח הפנוי שבחלל, הווה אומר לא מתחת למיטות ולארונות.
החימום החשמלי של הגופים או היריעות נעשה בטמפרטורה נמוכה יחסית ואחידה: 24-28 מעלות, והחום העולה כלפי מעלה - בגובה אדם - הוא בטמפרטורה של 20-22 מעלות - טמפרטורה מומלצת לשהות בה. בגובה התקרה היא נמוכה יותר (בשיטות החימום האחרות משתנה דרגת החום בכיוון ההפוך, והיא גבוהה יותר דווקא באזור התקרה - במקום שבו אינה נחוצה).
יתרונות שיטת החימום התת רצפתי
- ניתן להתקינה בכל חלל הבית, או בחדרים מסוימים בלבד.
- התכנון המוקדם והממוחשב כולל את כל נתוני הבית, ומספק את הרמה האופטימלית הנדרשת לחימומו.
- המערכת חבויה, אינה גוזלת משטח הבית (חדר הסקה למשל) ומבטלת את הצורך בגוף הסקה.
- בהעדר שריפה לצורך קבלת אנרגית חום - נחשבת המערכת כידידותית לסביבה.
- לתחזוקתה לא נדרשים כל טיפולים, והמערכת ניתנת לכיוון ובקרת טמפרטורה באמצעות
טרמוסטט, לכל איזור בבית בנפרד. כאופציה מוצעת גם בקרה באמצעות מיני מחשב, המאפשר לתכנת את המערכת גם שנה (!) מראש, וכן להפעילה או לנתקה טלפונית - מרחוק.
- עלויות ההתקנה נמוכות יחסית לעלויות התקנת מערכות הסקה מרכזית אחרות.
- המערכות בטיחותיות, מספקות הגנה מלאה מפני התחשמלות ובעלות תווי תקן מהארץ ומחו"ל.
- במקרה של תקלה - אם בכלל - נדרש טיפול נקודתי בלבד.
סוגי מערכות של חימום תת רצפתי
ההבדלים בין החברות היצרניות של חימום תת-רצפתי, באים לידי ביטוי בבחירת חומרי הבידוד ובשימוש במקורות חימום מסוגים שונים: גופים או יריעות.
מערכות ה-TOTAL HEAT וה-FINE HEAT עושות שימוש בגופי חימום אך בצורה שונה:
מערכת ה-TOTAL HEAT נחשבת לבעלת דרגת החימום הטובה בין השתיים. הבידוד התרמי של בסיס הבית נעשה בפוליאוריטן מוקצף וגופי חימום עבים, עשויים סגסוגת מתכת, מונחים עליו. החיפוי נעשה ישירות על הגופים עצמם.
במערכת ה-FINE HEAT מתבצע בידוד בסיס הבית בקלקר. את גופי החימום מניחים עליו, יוצקים 2-3 ס"מ של בטון, ולאחריו מצע חול וריצוף. מערכת זו זולה יותר, אך גם יעילותה נחשבת פחותה בהשוואה ל-TOTAL HEAT.
גופי החימום מצוידים בבידוד חשמלי בעל מעטה כפול עם חיבור "רייקם". המעטה המתכתי של הגוף נועד להגברת פיזור החום והארקת המערכת המפרידה בין שכבות הבידוד.
שיטת חימום אחרת, כאמור, היא זו המושתתת על יריעות חימום.
הבידוד התרמי מתקבל באמצעות פוליאוריטן מותז ויריעות טקסטיל בנויות שתי וערב המשלבות טכנולוגיה ייחודית של חוטי התנגדות בסריגה צפופה ובמרווחים מדויקים, המבטיחים פיזור אחיד וישיר של חום נעים מעל חיפוי הרצפה.
היריעות מיוצרות במגוון סוגים בהתחשב בייעודן הסופי, למשל מעל החול או מתחתיו, ובהתאם לסוגו של החיפוי העליון.
בשיטה זו קל מאוד לתכנן את פיזור החום וכן היישום מהיר ביותר.
חוטי החימום של היריעות מאופיינים בהגנה יחודית בדמות חוטי סיכוך המלפפים את הבידוד ומקנים לו הגנה מכנית.
בטיחות נוספת מתקבלת על ידי חיבורו להארקת ממסר פחת.
שתי שיטות החימום שהוצגו, יפות להתקנה בכל בית או חלל (כולל בתים ישנים). החימום מתקבל בשלושה שלבים: בשלב הראשון מתחמם הבית תוך שעה עד שעה וחצי. בשלב השני, די להפעיל את המערכת רק בחלק משעות היממה בשל הווסת - דבר הגורם לחיסכון באנרגיה. בשלב השלישי פולטת המערכת חום גם ללא פעולת הגוף או היריעות, משך כשעה עד שעה וחצי עד התקררות הרצפה.
רוצים להתייעץ עם מומחים בתחום? היכנסו אל פורום חימום תת ריצפתי וקבלו מענה לכל שאלותיכם.