1. הדירה
  2. המדריך לשיפוץ הבית
  3. תכנון וצריכת חשמל
  4. חשמל ירוק

חשמל ירוק

תכנון מערכת החשמל הביתית, טיפים לצריכה וחסכון בחשמל ובעלויות, מכשירים, אביזרים ומושגים בסיסיים שכדאי מאוד להכיר

"הזיהום הסביבתי דורש מכולנו לגלות אחריות גדולה מאי פעם, וכך הולכת וגוברת הפופולאריות של תחליפים ירוקים לשימוש בחשמל", (צילום: אילוסטרציה)
"הזיהום הסביבתי דורש מכולנו לגלות אחריות גדולה מאי פעם, וכך הולכת וגוברת הפופולאריות של תחליפים ירוקים לשימוש בחשמל", (צילום: אילוסטרציה)  
"המשותף לשתי השיטות האלטרנטיביות לייצור חשמל הוא ששתיהן עושות שימוש במשאב טבע – הראשונה באור השמש והשנייה ברוח", (צילום: אילוסטרציה)
"המשותף לשתי השיטות האלטרנטיביות לייצור חשמל הוא ששתיהן עושות שימוש במשאב טבע – הראשונה באור השמש והשנייה ברוח", (צילום: אילוסטרציה)  
"התקנת מערכת ידידותית לסביבה משנה את המציאות. אנו הופכים למעשה מצרכנים ליצרני חשמל", (צילום: אילוסטרציה)
"התקנת מערכת ידידותית לסביבה משנה את המציאות. אנו הופכים למעשה מצרכנים ליצרני חשמל", (צילום: אילוסטרציה)  

מאת שחר בן-פורת

מבצעים ועודפים ישירות למייל - הירשמו עכשיו
בימים טרופים אלו, בהם הנפט מאיים להיגמר מן העולם והזיהום הסביבתי דורש מכולנו לגלות אחריות גדולה מאי פעם, הולכת וגוברת הפופולאריות של תחליפים ירוקים לשימוש בחשמל המסורתי. אם כבר עסקנו באותו הקשר בדרכים לחסוך בחשמל, הרי שהפעם אנו מתמקדים בתחליפים הירוקים.

אור ורוח - שתי אלטרנטיבות לייצור חשמל


"כיום עומדות בפני הצרכן הישראלי שתי אלטרנטיבות", מסביר בני כהן, מנהל המחלקה לייעול הצריכה באגף השיווק של חברת החשמל. "המוכרת יותר היא המערכת הפוטו-וולטאית לייצור חשמל, והמוכרת פחות היא טורבינת הרוח לייצור חשמל.

המשותף לשתי שיטות אלו הוא ששתיהן עושות שימוש במשאב טבע – הראשונה בשמש והשנייה ברוח – במטרה ליצור מהם חשמל. בכך הן ידידותיות יותר לסביבה, שכן השימוש באנרגיות אלו קל יחסית, ואינו מבוסס על נפט או גז, חומרים שיש לשאוב מבטן האדמה. ההבדל הוא בזמינות. בעוד שבארצנו שטופת השמש אפשר, בעקרון, לפרוס מערכת פוטו וולטאית בכל מקום כמעט, הרי שטורבינת רוח יש למקם רק באזור בו יש משטר רוחות מתאים, מאפיין אקלימי פחות נפוץ מהשמש הקופחת מעלינו.

תן וקח – איך נהפוך מצרכנים ליצרני חשמל


האופן בו אנו צורכים כיום חשמל הוא פשוט: מערכת החשמל בביתנו מחוברת למערכת של חברת החשמל, המעבירה אל הבית את החשמל הדרוש לנו. מונה החשמל מודד כמה חשמל אנו צורכים, ובהתאם לו אנו משלמים לחברת החשמל.

התקנת מערכת ידידותית לסביבה משנה את המציאות. אנו הופכים למעשה מצרכנים ליצרני חשמל, ועשויים לייצר יותר חשמל מהדרוש לנו. מנגד, בזמנים בהם אין שמש או אור, אנו עדיין זקוקים לחשמל של חברת החשמל.

בהתאם לכך, בעת התקנת המערכת החדשה מותקן בביתנו מונה נוסף (מונה צריכה), לצד מונה הצריכה הרגיל. מצד אחד אנו יכולים לצרוך חשמל מחברת החשמל, בזמנים בהם אנו זקוקים לכך, ומצד שני, במידה ומייצרים חשמל, הוא מוזרם אוטומטית לרשת של חברת החשמל, הרוכשת אותו מאיתנו.

המשמעות היא ברורה - אנו חוסכים בעלויות ייצור החשמל בכך שאנו צורכים אותו ממקור טבעי, ומרוויחים בכך שאנו מוכרים חלק ממנו לחברת החשמל, מכירה המתקזזת עם החשמל שאנו רוכשים מהחברה בשעות שאנו זקוקים לו. כהן אומר כי מערכת כזו מייצרת אנרגיה ירוקה במשך 1,800 שעות בממוצע בשנה.

התקנת המערכת כרוכה כידוע בעלויות כספיות, אך החיסכון הנוצר בעקבות השימוש בה מחזיר את ההשקעה לאחר מספר שנים. מומלץ כמובן לברר מהו פרק הזמן הצפוי להחזר ההשקעה, לאחר שתדעו איזו מערכת אתם מתקינים וכמה היא עולה.

אישורים והתקנה


מי שמבקש להתקין מערכת ידידותית לסביבה בביתו, צריך לקבל אישורים מגורמים שונים. ראשית, יש לקבל אישור להקמת המערכת באזור המגורים מוועדת הבינוי המקומית, שכן התקנת המערכת כרוכה בשינוי תוכנית המתאר. במקביל, יש לקבל אישור ממשרד התשתיות הלאומיות להתקנת המערכת.

לאחר קבלת האישורים, יש ליצור קשר עם חברה המספקת את המערכת עצמה. בשוק פועלות כיום מספר חברות המספקות אותה ויכולות ללוות את הלקוח לכל אורך תהליך ההתקנה.
כדאי לדעת
ניתן להתקין מערכת חד פאזית עד 4 קילו וואט או תלת פאזית עד 15 קילו וואט. מידת ההספק תלויה גם בשטח הפנוי להתקנת המשטחים לקליטת אור השמש, כשמדובר במערכת פוטו וולטאית

לאחר התקנת המערכת יש להזמין בדיקה נוספת של חברת החשמל, הבודקת את כל ההיבטים הבטיחותיים של המערכת ומאשרת את עבודת חיבור המערכת לרשת החשמל.

מתחשבים וחוסכים


לסיכום, כל שאתם זקוקים לו בשביל התקנת המערכת הוא, קודם כל, סכום הכסף הדרוש לרכישת המערכת והתקנתה, שטח פנוי להתקין בו את המערכת, וכמובן את כל האישורים הדרושים. כך תהפכו לאזרחים ירוקים יותר.

תגובות לכתבה

חזור מעלה