1. הדירה
  2. המדריך לשיפוץ הבית
  3. ריצוף וחיפוי
  4. ריצוף: עולם ומלואו של אפשרויות

ריצוף: עולם ומלואו של אפשרויות

סיני, איטלקי, תורכי וספרדי נפגשים בקומת גג. נשמע כמו התחלה של בדיחה? עבור מי שבוחר ריצוף ומתלבט ביניהם, מדובר בעסק רציני. אז מה ההבדלים בין היצרנים השונים?

מאת נעמה קוברינסקי | צילום יח''צ | 5.12.2011

מבצעים ועודפים ישירות למייל - הירשמו עכשיו
בחירה של ריצוף לבית היא משימה מאתגרת במיוחד משום שההיצע עשיר למדי.
כיום ניתן להשיג סוגים מגוונים של אריחים (כמו גרניט פורצלן, אבן, שיש, שומשום, קרמיקה ועוד) מכל רחבי הגלובוס, כאשר סין, איטליה, תורכיה וספרד נחשבות ליצואניות המובילות בתחום.

השוואה חותכת וחד משמעית של ריצוף מארצות אלו היא משימה כמעט בלתי אפשרית, משום שכל מפעל בכל אחת מהארצות מייצר דגמים ייחודיים בטכנולוגיות ספציפיות, אך בעזרת מעצבת הפנים עדי אדליס ויובל כהן, מנהל הרכש בשיש "אלוני", ניסינו לעמוד על ההבדלים בין סוגי הריצוף השונים בהסתמך על מספר פרמטרים: חוזק, עיצוב, עמידות, גימור, תחזוקה ומחיר.

בחירה של ריצוף משפיעה על עיצוב החלל כולו ולכן הבחירה חייבת להיות דקדקנית (צילום:יחבחירה של ריצוף משפיעה על עיצוב החלל כולו ולכן הבחירה חייבת להיות דקדקנית (צילום:יח'צ) 

חוזק הריצוף
ריצוף הבית הוא התחייבות לשנים ארוכות, לכן השאיפה היא לבחור ריצוף חזק ועמיד, שלא יתפורר בקלות או יישבר מנפילות של ריהוט או חפצים. מבחינת חוזק, טוענת אדליס, הריצוף הסיני זוכה לשם קצת פחות טוב מהאחרים ובפרט ביחס לריצוף האיטלקי, אם כי יש להיזהר מביצוע הכללות, וחשוב לזכור כי בהחלט ניתן למצוא אריחים סיניים איכותיים וחזקים שעומדים בדרישות התקן. לעומת אדליס, כהן טוען דווקא כי הסינים מחקים את הידע והטכנולוגיה האירופאים בעבודתם ולמדו לייצר אריחים שאינם נופלים ברמת החוזק שלהם. כהן מוסיף ואומר כי "חוזק הוא לא פרמטר של ספק כזה או אחר, אלא של חומר הגלם ושל איכות הייצור. יתרה מזאת, כיום כל סוגי האריחים המיובאים לארץ מחויבים לעמוד בתקנים המחמירים של מכון התקנים הישראלי, וכך מתבצע סינון אוטומטי של אריחים באיכות ירודה".

השאיפה היא לבחור ריצוף חזק ועמיד, שלא יתפורר בקלות או יישבר מנפילות של ריהוט או חפצים(צילום: יחהשאיפה היא לבחור ריצוף חזק ועמיד, שלא יתפורר בקלות או יישבר מנפילות של ריהוט או חפצים(צילום: יח'צ) 

עיצוב הריצוף
כשזה נוגע לעיצוב, השמיים הם הגבול בתחום הריצוף. מרובעים, מלבניים, גדולים, קטנים, בגימור מבריק, מנצנץ או מט, בליטוש מלא, חצי ליטוש או טבעי, מזוגגים, לאפטו, בהירים, כהים, מודפסים - מגוון האפשרויות הוא עצום כיד הדמיון הטובה על היצרנים, ובהתאם לחזון העיצובי שלכם.
באופן לא מפתיע, מסכימים אדליס וכהן, המנצחים הבלתי מעורערים בקטגוריה הם האירופאים: האיטלקים הם נותני הטון המובילים בתחום שנודעים בזכות עיצובים חדשניים ויצירתיים, אחריהם ברשימה נמצאים הספרדים ואילו הסינים והתורכים בדרך כלל משתרכים אחריהם ודואגים לחקות את עיצוביהם לאחר מספר חודשים ולייצר העתקים במחירים נמוכים.

עמידות הריצוף
תחת הכותרת "עמידות" נכללים גורמי סיכון כמו טמפרטורה, חלחול של נוזלים, שחיקה, התלקחות אש, השתרשות כתמים ושריטות וכן גם עמידות הצבע. חשוב לדעת כי באופן טבעי במהלך השנים ניכר בלאי הדרגתי על כל סוגי הריצוף הטבעיים (אבן, שיש, טרצו וכו´) המאבדים את הברק הטבעי שלהם. גרירה של רהיטים, חימום או קירור, שפיכה של חומרים כימיים - כל אלו עלולים להזיק לאריח ולגרום לשריטות, לכתמים ולשינויים במידותיו.
חשוב לציין כי בכל הנוגע לשריטות ולספיגת כתמים, ההבדל העיקרי דווקא נובע מסוג האריח ומרמת הגימור שלו, יותר מאשר מארץ מוצאו. כל עוד מדובר בחומרי גלם טובים שעברו עיבוד בטכנולוגיה מתקדמת תחת נהלי הנדסת מוצר קפדניים, הרי שזה מה שקובע את עמידותם. כהן ממליץ להתאים את סוג האריח לרמת השחיקה של החלל אליו הוא מיועד.

כל עוד מדובר בחומרי גלם טובים שעברו עיבוד בטכנולוגיה מתקדמת תחת נהלי הנדסת מוצר קפדניים, הרי שזה מה שקובע את עמידותם (צילום: יחכל עוד מדובר בחומרי גלם טובים שעברו עיבוד בטכנולוגיה מתקדמת תחת נהלי הנדסת מוצר קפדניים, הרי שזה מה שקובע את עמידותם (צילום: יח'צ) 

גימור הריצוף
רמת הגימור של האריחים משפיעה משמעותית על התחזוקה, על נוחות השימוש ועל העמידות של האריחים לאורך שנים. כאשר מתבצע גימור ברמה נמוכה, עלולים להתקבל שקעים קטנטנים בפינות האריח, אשר מפריעים לא רק לשלמות העיצוב, אלא גם להליכה נוחה או לשטיפה במים. כהן מסביר כי הבדלי האיכות בגימור נובעים מהטכנולוגיות המשמשות במפעלים השונים ולא מארץ המוצא שלהם, וניתן למצוא אריחים סיניים/טורקים ברמת גימור גבוהה, שכן הידיים העובדות הן סיניות אך הידע והטכנולוגיה הם אירופאים.
"כיום כל המפעלים מבצעים חיתוך באמצעות מכונת ליטוש", מסביר כהן, "כאשר לכל מפעל ישנה מכונה באיכות אחרת, המשפיעה על רמת הדיוק". בנוסף, חלק מהמפעלים משתמשים במכונת waterjet, שבעזרתה מייצרים דקורים באריח על ידי חיתוך בסילון מים דק, שמאפשר גימור מוקפד. אדליס ממליצה לוודא כי באריחים שבחרתם אין "הבדלי קליבר", כלומר הבדלים זערוריים בעובי האריחים שמונעים אחידות. כאשר מעדיפים לרצף אריחים ללא רובה ומרווחים, חשוב להקפיד על אריחים מדוייקים.

תחזוקת הריצוף
סוגי הריצוף נבדלים אלו מאלו גם ברמת התחזוקה שהם דורשים. בעוד שהשאיפה היא לבחור ריצוף חסין מפני מים, המאפשר תחזוקה שוטפת וקלה באמצעות חומרי ניקוי ביתיים מוכרים, הרי שלא כל סוגי הריצוף מאפשרים זאת. רוב אריחי הגרניט פורצלן והקרמיקה אינם דורשים תחזוקה מיוחדת ומורכבת, לעומת אריחי שיש ואבן המצריכים טיפול תקופתי כמו ליטוש עם כריות יהלום, מריחת סילר, הברקה קריסטלית וכדומה. כלומר גם פה, ההבדלים נובעים מסוג האריחים ומאיכות המוצר והגימור שלהם ופחות ממקורם הגיאוגרפי.

ההבדלים ברמת התחזוקה נובעים מסוג האריחים ומאיכות המוצר והגימור שלהם ופחות ממקורם הגיאוגרפי (צילום: יחההבדלים ברמת התחזוקה נובעים מסוג האריחים ומאיכות המוצר והגימור שלהם ופחות ממקורם הגיאוגרפי (צילום: יח'צ) 

מחיר הריצוף
בתחום הריצוף, ממש כמו בכל יתר תחומי העיצוב, טווח המחירים הוא עצום ותלוי במשתנים רבים החל מגודל החלל, דרך ההעדפה העיצובית ועד למידת השכיחות של הדגם. בנוסף, חשוב לדעת כי סוג הריצוף וגודל האריח מכתיבים גם את מחיר ההתקנה.
כיום המגמה בשוק הריצוף העולמי היא להעביר את המפעלים לסין, כך שניתן למצוא בסין גם מפעלים איטלקים וספרדים. השקלול של המחיר הסופי כולל פרמטרים רבים ועלויות של חומרי גלם, עבודה, חשמל וגז, מיסים וכן הלאה וההעדפה לייצר בסין נובעת מתוך רצון להפחית בעלויות אלו.
לצורך ההשוואה לקחנו ב"אלוני" אריח אחד לדוגמא, גרניט פורצלן 60X60 בגימור מט ובדקנו כמה יעלה דגם דומה ככל הניתן, מכל אחד מהיצרנים*:
האיטלקי: 90-95 ₪ למטר
הספרדי: 80-85 ₪ למטר
הטורקי: 65-70 ₪ למטר
והסיני: 60-65 ₪ למטר
כהן מסביר כי העלויות הסיבה למחיר הגבוה של הריצוף האיטלקי היא המיתוג שלו, ממש כמו בכל תחום אחר.

אז מה בשבילכם?
מהנתונים עולה, כי לא ניתן להכליל באופן גורף על איכותו של האריח על סמך ארץ הייצור שלו. בעוד שאדליס ממליצה להעדיף בעיניים עצומות את הריצוף האירופאי שהוא מבחינתה מותג בטוח ואמין, הרי שכהן מציע לנו לבצע סקר שוק, לשמור על ראש פתוח, ללכת לתערוכות ריצוף, לבדוק מותגים ולבקש ייעוץ מבעלי מקצוע.

לרשימת חנויות ריצוף - לחצו כאן

תגובות לכתבה

חזור מעלה